SLOVENSKÉ POTRAVINY

Divina pre všetkých

Koniec jesene, ktorý klope na dvere, je spojený aj s vrcholom loveckej sezóny. Divina svojou vysokou kvalitou a správnym pomerom nutričných hodnôt obsadzuje prvé priečky vo výživových odporúčaniach.

Mäso z diviny je populárne nielen vďaka svojej výraznej chuti, ale aj preto, že je preň typický nízky obsah tuku a cholesterolu, keďže zver sa neustále pohybuje za potravou a žije v čistom lesnom prostredí. Práve v tomto období šéfkuchári radi pripravujú divinu, lebo je k dispozícii mladá, odrastená zver. 

Pre mäso z diviny je typický vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a omega 3 kyselín. „Toto mäso je vhodné napríklad pri diétach, ale aj pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou, pretože je zdrojom železa,“ . Navyše, na jeseň sa zvieratá živia najmä hubami či lesnými plodmi a preto ich mäso dostáva zaujímavú príchuť.

Divina sa nespracováva hneď, musí sa nechať odležať v chlade niekoľko dní. Divina sa pripravuje len krátko, dlhým varením sa mäso vysušuje a zostalo by príliš tuhé, bez šťavy. Na domácu prípravu je najvhodnejšie dusenie alebo pečenie v celku.

Ostatné časti, napríklad chrbát, môžete použiť pri minútkach ako sú steaky či medailónky. Ak chcete mäso piecť v celku, vhodná je vrchná časť stehna. Šéfkuchár radí mäso pripravovať veľmi pomaly. „Mäso spracúvajte pri nízkych teplotách. Čím nižšia teplota, tým vhodnejšie pre mäso, nemalo by sa spracovávať šokovou terapiou. Vysokou teplotou a rýchlym postupom ho len zbytočne vysušíte.“

Naša ponuka diviny spočíva celoročne v základnom sortimente – jeleň , srnec, diviak , muflón, daniel , bažant- základné druhy v mrazenom stave.

Sezónne je možné na objednávku dostať jednotlivé druhy podľa doby lovu / odstrelu/ v čerstvom stave.

Oplatí sa vyskúšať naozaj zdravú pochúťku z našich lesov.


Ďalšie príbehy